Äga bil

Att ha en egen bil är en dröm för många, en livsnödvändighet för andra. För den som äger en bil finns oändligt med möjligheter att ta sig vart man vill och när man vill. Men, det medför också en del ansvar, pengar och arbete. Här har vi samlat bra information om vad det innebär att äga bil.

Bra artiklar inom Äga bil

Bra information till bilägare

5 svenska favoritresmål för sommarens Road Trip

Att äga en bil är inte alltid att bara tuta och köra, det krävs en del arbete och pengar för att ta hand om bilen och hålla den hel och säker. Här listar vi de faktorer som ingår i att äga en egen bil och saker man behöver tänka på.

Besiktning

Bilen ska besiktas en gång per år när den är äldre än 3 år. Detta för att garantera trafiksäkerheten för dig och dina medtrafikanter. Läs mer om besiktning här.

Försäkringar

För den som äger en bil krävs en trafikförsäkring som följer med bilen, sedan kan man själv välja att lägga till en egen hel- eller halvförsäkring. Beroende på vilken typ av bil det är och ägarens ålder så kostar försäkringar olika mycket.

Carswipe ingår samarbete med försäkrings- och garantiföretaget AutoConcept

Skatt

Fordonsskatten ska betalas en gång per år och brukar ligga runt någon/några tusenlappar. Läs mer om när bilskatten ska betalas här.

Service

För att få en så hållbar och säker bil som möjligt bör service göras på den någon gång om året. Det görs hos en verkstad. Ett tips är att göra service efter besiktning för att kunna åtgärda eventuella fel som upptäckts. Läs mer om service.

Skötsel

För att hålla bilen hel och ren krävs lite skötsel av bilen utöver servicen. Tvätt, städ och lackering är några exempel på vad som förlänger bilens livslängd och skick.

Däck

Två gånger per år ska däcken bytas, en gång på våren från vinter- till sommardäck och en gång på hösten från sommar- till vinterdäck. Det finns en mängd olika sorters däck att välja mellan med olika egenskaper. Däcken måste också kontrolleras med jämna mellanrum så att de inte har för lågt mönsterdjup eller snedslitningar. Är däcken för slitna måste man köpa nya och de gamla ska lämnas in till närmaste däckfirma för återvinning.

Allt du behöver veta om däck.

Reparation

Något som tyvärr är oundvikligt är att bilen någon gång går sönder. Då behövs reparation som beroende på fel kan kosta olika mycket. Gamla bilar har en tendens att gå sönder oftare än nya, men även hos nya bilar kan det uppstå fel.

Trafikregler och lagar

Är man ute i trafiken krävs självklart ett körkort och genomförd körutbildning. Något som kan vara bra är att hålla sig uppdaterad om nya trafikregler och lagar som kommer efter att körkortet tagits.

11 trafikregler du inte visste du kan få böter för

Parkering

Har man en bil så måste den ha någonstans att “bo”. Bor man i villa och kan ha den på sin uppfart är problemet löst, men för de som bor i lägenhet eller i ett bilfritt område kan det bli klurigare. Då får man kolla på kringliggande parkeringsmöjligheter såsom parkeringsgarage, parkeringsplatser eller gatuparkering. Beroende på vad som finns kan parkering bli olika dyrt. Gator i mindre tätorter har ofta gratis parkering, men i städerna krävs ofta någon form av betalning.

Drivmedel och laddning

Drivmedel till bilen, speciellt för förbränningsmotorer, kan bli en kostsam historia beroende på hur mycket man kör och hur mycket bilen drar. Därför kan det vara bra att räkna med drivmedelskostnaden i sin bilbudget. För elbilsägare krävs lite extra planering, speciellt när det kommer till längre resor eller om man bor i en del av landet där laddstationer är glest utplacerade.

Hur lång tid tar det egentligen att ladda en elbil?

Styling av bilen

Vill man göra sin bil lite mer personlig så finns många möjligheter att ändra dess utseende både exteriört och interiört.

Foliering och lackering

Exteriört kan man till exempel lacka om bilen eller välja ett lite billigare alternativ med foliering. Då läggs en skyddande folie med valfritt utseende ovanpå den befintliga lacken och “gnuggas” på plats.

Egen nummerplåt

Vill man ha en egen nummerplåt med valfritt ord så går det att beställa. Rätten att ha en personlig skylt kostar 6200 kr och gäller i 10 år. Läs mer på transportstyrelsens sida om hur man beställer en personlig nummerplåt.

Dekorationer och dekaler

För den som vill pynta sin bil med dekaler eller dekorationer finns ett stort utbud på internet att beställa. Du kan ha allt från bumper stickers till ögonfransar på din bil.

Till insidan finns också en mängd med pynt och dekorationer. Rattmuffar, sätesklädsel och doftgranar är ett exempel. Något som också blivit mer populärt på senare tiden är doftflaskor som till exempel Poppys.

Ekonomi

Eftersom bilar kan gå sönder, kriser i världen skapar högre drivmedelskostnader och andra oförutsägbara saker händer så är det viktigt att ha en bil-buffert.

Kontakta oss


    PrivatpersonFöretag