Audi presenterar nya konceptbilen Activesphere

Audi presenterar nya konceptbilen Activesphere
30/01/2023 frida
3 minuters läsning

Audi presenterar sin nya konceptbil vid namn Activesphere

Efter Audis tidigare modeller som Skysphere, Grandsphere och Urbandshere kommer nu deras senaste modell Activesphere. Den kan nästan förvandlas till en pickup. Audi active sphere är en femdörrars halvkombi, en modern variant av AMC Eagle. Audin har som finess att den tudelade bakluckan kan fällas ut och upp som på så vis bildar ett flaklikande golv, likt en pickup. Audi själva kallar denna finess för Activeback och illustrerar det med att ställa cyklar och lägga golfväskor på flaket.

Den nya modell inom Sphere-sfären

Den nya modellen är en del av deras koncept inom “Sphere-sfären”. Först ut var Skysphere som kom i augusti år 2021, därefter kom Grandsphere som kom i september samma år. Efter det kunde vi ta del av Urbandsphere. Den senaste bilen i serien är Activesphere och är en variant för ett mer aktivt leverne. Enligt Audi ska den vara lika bra på vägen som den är i terräng, oberoende av det framförs av förare eller om bilen själv fixar det. I det sistnämnda försvinner ratt, pedelställ samt instrumentbräda som bidrar till en helt annan upplevelse av kupén. Läs även vår artikel om efterlängtade familjebilar, Bästa familjebilarna att se fram emot 2022.

En annan kanske mer intressant aspekt är tekniken som döljer sig under den 4,98 meter långa och böljande karossen som tronar på 22 tum stora hjul. Konceptbilden baseras på den PPE (Premium Platform Electric) arkitekturen som Audi har utvecklat tillsammans med Porsche. Det är något som vi kommer fortsätta att se framöver, inte minst i kommande elbilar. Exempelvis i den efterfrågade Audi A6 Avant e-tron. PPE innebär bland annat 800-voltsteknik som för med sig flertalet fördelar som exempelvis förbättrade laddmöjligheter med laddeffekt upp till 270kW. På hela 25 minuter beräknas batteriet ha laddats upp till 80 procent av sin maxkapacitet. Tio minuters laddning ska resultera i mer än 30 mils körning. Audi meddelar att Activesphere concept har 60 mils räckvidds. Det är däremot inte lika stort fokus på drivlinan, men den består av två elmotorer som driver på samtliga hjul. Maxeffekten är 325kW och maxvridet på 720 newtonmeter.

Nytt för Activesphere

En av de häftiga konceptbilens funktion är nämligen virtuell kupémiljö som både förare och passagerare kan ta del av med hjälp av VR-glasögon med så kallad MR-optik. Glasögonen visar den virtuella världen samtidigt som den kombinerar verklighet med fiktion för att till exempel framhäva det som är viktigt för stunden. Denna form av teknik finns redan i en del bilar, exempelvis med head up-displayer.

Activespheres markfrigång är bättre än vad A6 allroad quattro erbjuder i offroad-läget. I normalläget har Activesphere 20,8 centimeter luft under underredet  avståndet kan dock höjas från fyra centimeter upp till 24,8 centimeter vid behov. Över sex centimeter mer än vad A6 allroad quattro klarar av. Vill du läsa mer om Audis nya modell kan du göra det här, Audi activesphere concept lyfter din aktiva livsstil till nya höjder.