Topp fem populäraste bilarna under 2022

Topp fem populäraste bilarna under 2022
16/02/2023 frida
2 minuters läsning

Här kommer topp fem listan med populäraste bilmodellerna under 2022

Vilka var egentligen de mest sålda bilmodellerna i Sverige under det gångna året? Vi kunde i början av året se en ökning av Kias modeller som klättrat upp snabbt på topplistan över de mest sålda bilmodellerna i Sverige under 2022. 

År 2022 var det år som gick till historien för att vara ett dramatiskt år på bilmarknaden. Efter att bilmärkena började hämta sig från komponentbristen kom en ny smäll. I november tog regeringen bort klimatbonusen för elbilar och laddhybrider med kort varsel. Det ledde till att det blev ett svårslaget dagsrekord när bilköpare köade för att få sista chansen till att få in 50 000 kronor i elbilsbonus från staten.

1. Volvo XC40

Bilmodell topp ett

Den bil som toppar listorna på alla kategorier är Volvo XC40. Bilmodellen registrerades i totalt 14301 exemplar och mer än varannan bil var helt elektronisk. Vi har tidigare skrivit om hur Volvo stoppar försäljning av bensin- och dieseldrivna bilar i Danmark, ett steg mot 100% elektriska Volvo-bilar.


2. Volvo XC60

Volvo intar även plats nummer två

Volvo intar även plats nummer två med sin modell XC60. Efter ett antal tuffare år lyckades Volvo stoppa marknadsandelar. Efter året hamnade Volvo på första plats Volkswagen på en stabil andra plats. Vi har tidigare skrivit om ökningen av elbilsförsäljningen. 


3. Volkswagen ID.4

Volkswagen hamnar på en stabil tredje plats 

Volkswagen ID.4 blev den allra populäraste elbilen med sammanlagt 8876 exemplar registrerade. Totalt ökade elbilsförsäljningen med 65 procent varav 31 procent av alla nyregistrerade bilar är helt elektriska. 


4. Tesla Model Y

Tesla en av de populära elbilarna

Tesla Model Y hamande på en tredje plats för de populärades elbilarna. Strax efter Volvo XC40. De hamnade på en stabil plats trots ett instegspris på knappt 700 000 kronor. Totalt under året såldes 9185 Tesla bilar i Sverige, vilket gjorde att de växte med nästan 14 procent med en stark spurt i december.  Tips se när vi på Carswipe testar att campa i en Tesla


5. Kia Niro EV

Kia blir allt större

Under året som gått har Kia vuxit extra mycket och blivit en av de mest sålda bilarna i Sverige. Vid prognossen för 2023 ser det ut som att trenden kommer att fortsätta att växa. Även Kia hamnar på topplistan för en av Sveriges mest sålda elbilar med sin modell Kia Niro EV. Totalt såldes runt 4000 Kia Niro EV.