Vintern sliter på din bil – gör en kontroll av bilen inför våren

Vintern sliter på din bil – gör en kontroll av bilen inför våren
04/04/2022 ivan
kontroll av bilen inför våren carswipe
2 minuters läsning

Gör en kontroll av bilen inför våren efter vinterns slitage

Kontroll av bilen inför våren är viktigt efter all körning på vinterhalvåret som sliter på din bil, det spelar ingen roll om din bil är gammal eller ny. Det största problemet är vägsaltet som kan orsaka både lack- och rostskador. Därför är en noggrann rengöring och kontroll av bilen på våren helt på sin plats – en kontroll du kan göra nästan helt på egen hand. Se våra tips nedan.

Byt vindrutetorkarna

Vindrutetorkarna är bra att byta efter vintern för att säkerställa god sikt. Gummit på vindrutetorkarna slits med tiden och torkarbladet försämras med mer frekvent användning. Ett tips är att använda en spolarvätska som är rätt för årstiden. På våren och sommaren finns spolarvätskor som inte innehåller frostskydd vilket passar bättre. Läs våra 11 trafikregler du inte visste du kan få böter för där vi bland annat nämner detta och ger dig fler tips.

Fräscha upp bilen

Lager på lager av smuts från slaskiga vintervägar får bilen att se ut som en riktig rishög. En rejäl rengöring är definitivt på sin plats inför våren.

Men undvik att tvätta bilen hemma på gatan med tanke på alla tungmetaller som rinner ner i dagvattenbrunnarna. Vid en vårtvätt är det även lättare att upptäcka repor som man kan använda olika medel för att få bort. Ta hand om reporna så fort som möjligt så det inte hinner komma in fukt och börjar rosta. Och en underspolning för att få bort saltet efter vintern är också att föredra. Glöm inte att göra rent hjulhus och fälgar – och använd däckglans till förra årets sommardäck. Då ser hjulen nästan ut som nya igen.

Hur förbereder Carswipes CMO Peter sin egen bil för våren?

“Jag vaxar alltid min bil på våren. Det skyddar mot repor och gör att smutsen inte sätter sig lika hårt. Detta gör att jag inte behöver tvätta min bil lika ofta. En annan sak jag brukar göra är att kontrollera om bromsbeläggen är slitna när jag utför tvätten.”

Har du några fler tips att bjuda på?

“Håll avstånd till dina medtrafikanter. Dom flesta stenskotten kommer på våren med all grus och sten som ligger på våra vägar.”

peter persson carswipe CMO

Vill du läsa mer om vår CMO, Peter?

Läs intervjun om honom här.
Läs alla medarbetarintervjuer.