Bedrägeribrotten vid bilköp ökar – så minskar du chansen för att bli utsatt med Carswipe

Bedrägeribrotten vid bilköp ökar – så minskar du chansen för att bli utsatt med Carswipe
30/06/2022 ivan
Bedrägeribrott vid bilköp carswipe
2 minuters läsning

Lurad vid bilköp? Tyvärr ökar bedrägeribrotten vid bilaffärer

BRÅs statistik för 2020 talar om över 218 000 anmälningar, jämfört med 204 000 stycken år 2016. Många av fallen handlar om bilbedrägerier, men exakt hur många det handlar om är osäkert. Anmälningar, varningar och tips som kommer in till Nationellt bedrägericentrum tyder på att bilbedrägerierna ökat dramatiskt och fortsätter att öka.

Bedrägerier kopplade till begagnade fordon

Ofta är brotten kopplade till försäljning av begagnade fordon. Ett tillvägagångssätt som som är vanligt förekommande är exempelvis bilförmedlare som lurar privatpersoner som vill ha hjälp med att sälja sina bilar eller privatpersoner som helt enkelt lurar andra privatpersoner under affären. Vanligast är att man stjäl bilen vid provkörning, att man stoppar betalningen eller ingen genomför ägarbytet.

Det går att skydda sig mot den här typen av brottslighet om man är uppmärksam och gör vad man kan för att undvika att hamna i en sådan situation. Exempelvis så kan man använda https://marknad.carswipe.se för att skapa bra förutsättning för en trygg affär. Carswipe har skapat en marknadsplats för att skapa trygghet för både köpare och säljare med tjänster som testade bilar, säkra betalningar, Bank ID och hemleverans.

Hur undviker jag att bli utsatt för bedrägeri när jag använder Carswipe?

  • Både köpare och säljare använder BankID för att skapa profil, logga in och verifiera en affär
  • Köpare och säljare träffas aldrig fysiskt. Hela affären genomförs digitalt via vår plattform.
  • Betalning genomförs säkert genom vårt partner Open Payments i samband med godkännande av affär med BankID. Du betalar inte fören du har bilen och säljare har en garanti på att pengarna kommer fram. Kredit löses i samband med betalning.
  • Köpavtal ingår och skickas ut till köpare och säljare efter avslutad affär
  • Carswipe hjälper till att genomföra ett digitalt ägarbyte
  • Carswipes partner erbjuder ett funktionstest på bilen där över 130 punker gås igenom. Allt dokumenteras i skrift och med bilder.
  • Hemleverans och leveransperson ingår alltid. Leveranspersonen hämtar upp bilen hos säljare och är med under leveransen för köpare. Om bilen inte motsvarar det förväntade skicket så körs bilen tillbaka till säljaren utan kostnad.
  • 6 månaders garanti och försäkring ingår via Autoconcept och Trygg Hansa.

Källa:
BRÅ