Bra saker att tänka på vid köp av bil

Bra saker att tänka på vid köp av bil
24/01/2023 frida
4 minuters läsning

Går du i bil tankar men vet inte riktigt vart du ska börja? Med dessa fem steg guidar vi dig vid ditt första bilköp.

Är tiden kommen för att köpa din första egna bil? Vad kul! Här kommer vår lista på fem steg som är bra att ha koll på vid köp av din första bil. För många är det bostadsköpet som är det största köpet man gör i livet. På en säker andra plats kommer bilköpet. Att köpa sin första egna bil kan kännas extra pirrigt och spännande. Med denna lista över fem saker som du bör tänka på vid köp av bil kommer köpet att kännas tryggt och säkert. Missa inte vår tidigare artikel om tips för dig som vill köpa begagnad bil privat.

1. Fundera igenom dina behov

För att du ska hitta rätt bil för dig och dina behov behöver du fundera över vem du är samt vad du förväntar dig av en bil, vad du vill få ut av bilen som du väljer att köpa. En del tycker att märke, design och färg är viktiga aspekter, medan de allra flesta tycker att funktionalitet och praktiska egenskaper är av vikt vid köp av bil. En viktig aspekt att ha i åtanke är hur pass mycket du kör i vardagen. Exempelvis om du kör flera mil i vardagen men har ont om laddningsmöjligheter, då är ett alternativ att skaffa en bensin eller dieselbil med låg bränsleförbrukning. Däremot om du har laddningsmöjligheter hemma och på jobbet kanske en laddbar bil är något för dig. Det är därför viktigt att reflektera över hur din vardag ser ut och hur bilen kan användas som ett komplement och inte enbart som en del i extremfallen. Det gör att du inte enbart kan hålla kostnaderna nere, utan det kan även minska din belastning på miljön.

2. Bestäm en budget

Det andra steget är en viktig del i början av sökandet efter rätt bil. Det är viktigt att sätta en budget, för att bilköpet ska passa in i din ekonomi. Det är även viktigt att tänka på att utöver inköpskostnaden tillkommer löpande kostnader för skatt, drivmedel, försäkring, underhåll och reperationer.

3. Kontrollera och provkör bilen

När du har hittat den bil som passar dig och känner att du vill slå till, det är då extra viktigt att du kontrollerar och provkör bilen innan du skriver på några papper. Att kontrollera bilen är något man alltid bör göra som bilköpare.

4. Skriv på papperna

Efter att du har bestämt dig och provkört bilen, återstår det att skriva på papperna som gör dig till officiellt en bilägare. Ett köpekontrakt ska skrivas på och bilen ska registreras på dig, sedan är du klar. Du är nu officiellt bilägare!

5. Försäkra bilen

Det är nu dags för det sista steget i vår lista, ett steg som är av stor vikt. Innan du sätter dig bakom ratten och ska köra din nya bil ska du se till att bilen är försäkrad. Enligt trafikskadelselagen ska du minst ha en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen ersätter personskador och de sakskador som du orsaken med din bil, exempelvis om du kört på ett annat fordon. En halvförsäkring ger ännu ett starkare skydd. Förutom trafikförsäkringen ingår även stöld, brand, glas, allriskförsäkring, maskin, räddnings och rättsskyddsförsäkring. Vill du däremot ha försäkring som skyddar mot skador som uppkommer på din bil i samband med att du själv varit vållande behöver du en helförsäkring. En helförsäkring består av både en halvförsäkring och vagnskadeförsäkring.

Vi på Carswipe har ett samarbete med Trygg-Hansa, där du som köpare bland annat blir erbjuden två veckors bilförsäkring helt kostnadsfritt och 20% rabatt på hela första året som du väljer att teckna en fortsättning. Du kan läsa mer här; Carswipe ingår samarbete med Trygg-Hansa.