Hur väljer jag rätt bil?

Hur väljer jag rätt bil?
05/08/2021 lmg
2 minuters läsning

Hur väljer jag rätt bil? Det är inte lätt för oss konsumenter när vi ska välja bil. Många av oss är beroende av bilen för att få ihop vardagspuzzlet.

Bilen är i många fall oslagbar och vi har vant och lärt oss att älska den. Baksidan är kostnaderna och utsläppen. Men handen på hjärtat, vi är beroende och därmed beredda att hålla fast vid bilen nästan oavsett vad den kostar oss eller klimatet.

Bilen är ett hushålls största kostnad efter bostaden. Och bilen kommer bli ännu dyrare att när samhället på fler och fler områden sätter ett pris på miljö-, klimat och hälsoeffekter. Kostnaden per mil har inte ökat nämnvärt de senaste tio åren. Men vi kan behöva resa mer och längre än tidigare. Att bilismens klimatpåverkan måste minska är självklart, och det har redan beslutats under demokratiska former. Den beslutade minskningen för bilutsläppen är 70% mindre till 2030. Det knepiga är hur samhället ska nå dit, redan nu ligger vi efter.

Det är tre fundamentala egenskaper som ett fordon oavsett typen eller modellen ska ha om vi ska kunna säkra framtiden:

  1. Energieffektiv för det transportarbete den ska utföra, det vill säga mindre bil och motor i stadstrafik och vice versa om du kör längre sträckor på motorväg.
  2. Den ska drivas med hållbara förnybara bränslen alternativt el
  3. Den ska ha den högsta säkerhetsklassning

Utifrån dina förutsättningar måste du göra det bästa möjliga valet. Nästa gång du ska köpa en bil, ny som begagnad, utgå från dina förutsättningar och leta efter dessa tre egenskaper. Då kan du du vara säker att du gör ett bra val i alla avseenden.

Join the car-volution