Tips för dig som vill köpa begagnad bil på företaget

Tips för dig som vill köpa begagnad bil på företaget
14/08/2020 lmg
köpa begagnad bil på företaget carswipe
3 minuters läsning

Läs Carswipes tips för dig som vill köpa begagnad bil på företaget. Köp en begagnad bil på företaget och få en lägre månadskostnad.

Många växande företag hamnar med tiden i situationen att de behöver en bil. Och då finns det en hel uppsjö av frågor och möjligheter att ta ställning till. Den första frågan du bör ställa dig är om du ska köpa en ny eller begagnad bil. Läs våra tips för dig som vill köpa begagnad bil på företaget.

En begagnad bil på företaget har en betydligt lägre månadskostnad än vad en ny bil har för mig som företagare. Däremot så är förmånsvärdet detsamma som på den nya bilen. Detta är något att tänka på då förmånsvärdet skall ses som en “privat kostnad”.

Räkneexempel begagnad bil

Har du en förmånsbil som ligger på företaget måste du som privatperson betala förmånsvärde för en bil du använder både i tjänst och privat. Detta läggs ovanpå din inkomst. 
Exempel: Har du 20 000 kronor i lön och har fri bil där förmånsvärdet är 4 000 kronor i månaden, betalar du skatt på 24 000 kronor.

Vi vill absolut slå ett slag för miljöalternativet, där man dessutom kan hitta väldigt förmånliga förmånsvärden. Gå in på Skatteverkets hemsida så ser du att det är betydligt lägre än på andra bilar i motsvarande klass. Detta skulle vara bra både för företaget (lägre månadskostnad) och för den som kör (lägre förmånsvärde).

Se upp för momssmittad begagnad bil

En annan viktig sak att tänka på om du går i tankarna att köpa en begagnad bil på företaget är att bilen ej skall vara momssmittad. Vad är då en momssmittad bil? Momssmittad är en (vanligtvis begagnad) personbil som ägts av en privatperson. Ett företag kan då inte leasa bilen exklusive moms utan insättningsvärdet på leasingavtalet blir inklusive moms. Då moms alltid läggs på leasinghyrorna innebär det att företaget tvingas betala moms två gånger. Eftersom endast halva momsen är avdragsgill på leasinghyrorna blir följden att bilen momsas 1,5 gång istället för 0,5 gång. Därav begreppet momssmittad.

Och finansieringen av begagnad bil då?

Hur ska bolaget finansiera bilen? Köpa kontant, ta lån eller leasa? Många väljer en leasinglösning eftersom man då kan göra ett avdrag på halva momsen. Om man köper bilen kontant eller via ett avbetalning så har man ingen som helst avdragsrätt för momsen. Se hur det fungerar och ansök om ditt lån hos Carswipes partner Lån & Spar här

Kan Carswipe hjälpa dig att hitta bilen och förhandla fram villkoren?

Ja just denna tjänsten finns tillgänglig. Ta kontakt med oss för mer information om hur vi hjälper dig att göra en bra bilaffär medans du fokusera på din verksamhet

Vilka är de populära modellerna inom företagsleasing?

De 5 mest populära tjänstebilarna

Ska du sälja din gamla företagsbil? Ta kontakt med oss på info@carswipe.se