5 smarta tips när du ska sälja bilen privat

5 smarta tips när du ska sälja bilen privat
24/01/2020 lmg
10 Tips för dig som ska sälja bil privat
3 minuters läsning

Lås våra 5 smarta tips när du ska sälja bilen privat, så säljer du bilen snabbare och enklare!

Att sälja sin bil privat kan ibland bli jobbigt och man kan hamna i en situation där man inte känner sig bekväm. Därför har vi tagit fram en guide med 5 smarta tips när du ska sälja bilen privat:

1. Välj rätt tidpunkt

Har du en nyare bil gäller i de flesta lägen att det är viktigare att sälja snabbt än att vänta in rätt säsong, eftersom bilen tappar i värde med tiden. Marknaden är som hetast under våren, särskilt om det är en sommarbil du säljer. Under maj och oktober är begagnathandeln mest intensiv. Många vill byta till en rymlig bil inför sommarens semesterresor och det är även lockande med en ny bil när dygnen blir allt ljusare. På hösten stiger efterfrågan på en trygg och säker bil med bättre vinteregenskaper på mörka och hala vägar. Under industrisemestern och tiden ungefär från jul till februari är marknaden som svalast.

2. Förbered bilen

En bil som är fullt fungerande, skattad och besiktad är lättare att sälja än en som inte är det eftersom köparen vill slippa ha det bekymret hängande över sig. Se om möjligt till att reparera skavanker och besikta bilen innan du lägger ut den till försäljning eller bered dig på att få mindre betalt.

  • Vinterhjul
  • Låsmuttrar till fälgar
  • Extranycklar och liknande
  • All dokumentation som hör till bilen.

3. Ta snygga bilder till annonsen

Se till att fota så att hela bilen syns på bilderna, både utsidan och insidan från alla håll. Ta gärna bilderna i dagsljus. Mörka, gryniga bilder lockar inte till köp. Både insida och utsida är bra att ha med i annonsbilderna. De flesta väljer ett foto taget snett framifrån som annonsens första bild.

4. Skriv en säljande annonstext

Skriv en saklig rubrik med bilmärke och modell. Berätta om bilens skick, utrustning och servicehistorik. Följer det med annan utrustning, som extra sommar- eller vinterdäck, takräcke och liknande? Annonser med utförlig beskrivning säljer fortare än de med kort annonstext. Köpare som möts av texten “ring för mer info” surfar snabbt vidare. Om du skriver med eventuella fel och skador får du köpare som faktiskt vill ha bilen i dess befintliga skick. Ärlighet varar längst.

5. Sätt rätt pris på din bil

Vilket pris är skäligt för en specifik bil- och årsmodell? Många skaffar sig ett hum genom att surfa annonser på ex blocket långt innan man själv ska sälja. Vill du få bilen såld snabbt sätter du ett lägre pris än andra annonsörer.


Vill du ha ännu fler tips inför du ska sälja din bil?

Läs våra: 10 Tips för dig som ska sälja bil privat innan du säljer din bil.