Brist på Adblue kan göra att 600 000 svenska bilar står stilla

Brist på Adblue kan göra att 600 000 svenska bilar står stilla
11/04/2022 lmg
Brist på Adblue kan göra att 600 000 svenska bilar står stilla
1 minuter läsning

Brist på Adblue i världen

Rysslands invasion av Ukraina har bidragit till brist och prishöjning av reningsvätskan Adblue. Detta kan drabba upp emot 600 000 svenska dieselförare.

Vad är Adblue?

Adblue är ett tillsatsmedel, vars produktion är beroende av naturgas, som används för avgasrening i dieselbilar och som därmed är avgörande för att dieselfordonen ska rulla.

Priset på Adblue har fördubblats sedan årsskiftet och kostar nu 15 kr per liter. En ökning som betyder stora kostnader för privata bilister men framför allt transportsektorn då majoriteten av alla lastbilar i landet använder Adblue för att minska utsläppen av kväveoxid.

Det är inte priset i sig utan bristen som är det akuta. En brist av Adblue bidrar till att många av dom dieselbilar som kör på våra svenska vägar tvingas stå stilla.

Vad händer om vi inte hittar en lösning på Brist på Adblue?

– Det kan i värsta fall bli någon form av ransonering. Det finns också teknisk möjlighet att ändra hur fordon är besiktigade, så att man kan köra utan Adblue. Men det är inget vi vill, för det är mycket sämre för miljön och det är väldigt svårt att genomföra, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden

Källor om Brist på Adblue:
Nyheter24
Teknikens värld