Elbilsförsäljningen går om bensin- och dieselbilar

Elbilsförsäljningen går om bensin- och dieselbilar
06/10/2022 ida
fler elbilar än bensin och dieselbilar
1 minuter läsning

I september såldes fler elbilar än bensin- och dieselbilar tillsammans. Det visar Mobility Swedens summering av nybilsregistreringar under september månad.

Undersökningen visar att 22 048 nya bilar registrerades i Sverige under förra månaden. Det är en lägre siffra än de som presenterades för samma månad under föregående år, 2020 och 2021. Beställningarna har dock inte minskat, utan produktion- och leveransproblem bromsar försäljningen av nya bilar. Förutom komponentbrist i fabrikerna är nedstängningar i Kina, kriget i Ukraina och de stigande energipriserna några av anledningarna till att bilindustrin inte kunnat leverera som planerat. Minskningen i nyregistrerade bilar i sverige ligger hittills i år på 11,9 procent.

Elbilarna säljer bäst

Av de nya bilar som registrerades under september var 7772 elbilar. Elbilsförsäljningen utgjorde alltså 35,3 procent av alla registreringar. Efter elbilarna sålde bensinbilarna bäst med en andel på 21 procent. Laddhybriderna var tredje störst med 19,8 procent av det totala antalet. Efter det kom dieselbilarna med 2333 registreringar, alltså 10,6 procent. Antalet elbilar var alltså fler än antalet diesel- och bensinbilar sammanlagt.

I år har antalet elbilar ökat med cirka 55%, jämfört med samma period år 2021. Under fjolåret skedde en förändring där man såg hur allt fler privatpersoner valde att skaffa elbil. Tidigare har elbilar främst köpts som företags- och förmånsbilar. Mellan januari och september förra året stod privatpersoner för ungefär 60 procent av elbilsregistreringarna. En av anledningarna är att privatleasing har blivit allt mer populärt.

Läs mer om att sälja eller köpa elbil här.

Källa: Teknikens Värld