Mycket fusk bland bilhandlare visar granskningen från M Sverige

Mycket fusk bland bilhandlare visar granskningen från M Sverige
30/10/2022 ida
Mycket fusk bland bilägare. Närbild på bil tagen framifrån. Bilen är avskuren så att man bara ser ena strålkastaren.
1 minuter läsning

Konsumentverket har granskat bilannonser på uppdrag av M Sverige. Granskningen visar att var tredje bilannons strider mot lagen.

“Reservation för felskrivning” otillåtet

Att reservera sig för fel i en annons är vanligt. Men, vid en bilaffär är annonsen en del av avtalet. Detta gör att reservationen förlorar sin betydelse. Reservationer kan innebära stora problem och risker för konsumenter, särskilt om det visar sig efter affären att bilen till exempel saknar säkerhetsutrustning. Det kan också bli problem om till exempel dragvikten som angetts inte stämmer, eller om en husbil inte har det antal bältade platser som angivits.

Som bilköpare är man utlämnad för bilhandlare som slarvar och risken för att råka ut för en felaktig annons är stor. Ansvaret hos bilhandlare är stort. De måste se till så att användandet reservationer förhindras så att konsumenterna inte luras vid köp. Med Carswipe köper du bil tryggt och säkert och behöver inte oroa dig för att bli lurad.

Reservationer problematiska även vid reklamation

Reservationen är inte bara ett problem i samband med köp utan även vid en eventuell reklamation. Vid reklamation av en bil som köpts av bilhandlare så hänvisas många till reservationen och på så sätt undviker bilhandlaren att vidta några åtgärder. Istället hänvisas konsumenten till Allmänna Reklamationsnämnden med sitt ärende.

Källa: MSverige