Så ofta ska du serva bilen

Så ofta ska du serva bilen
03/07/2022 ida
Så ofta ska du serva bilen
2 minuters läsning

För att förlänga bilens livslängd är det viktigt att serva den regelbundet

För att förlänga bilens livslängd är det viktigt att serva den regelbundet. Men hur ofta ska den servas, och är det ett krav? Vi ger den information du behöver om bilservice.

Hur ofta ska man serva bilen?

Bilen har ett servicehäfte där biltillverkaren själv listar hur ofta bilen ska servas. Däremot är behovet för service beroende på hur ofta och långt man kör. För den som kör långa sträckor om året görs så kallad mil-service och för de som inte körs lika mycket görs årsservice. Om bilen ska säljas så ska servicehäftet följa med bilen. Det är en värdehandling, och ska helst ha alla servicestämplar som krävs för bilens miltal.

I bilen finns en servicelampa som indikerar när service är lämpligt att göra. Ibland stämmer den dock inte överens med den årliga körsträckan. Om körsträckan är längre än vad biltillverkaren räknat på så behövs service göras oftare, alltså en mil-service. Kör man inte så många mil per år så är det rekommenderat att serva bilen ungefär varannat år.

Att tänka på när du servar bilen

Det är bra att serva bilen efter att besiktning är gjord, så att eventuella brister kan åtgärdas. Om det finns andra saker som inte fungerar med bilen kan det vara bra att ta upp det inför service också. Försök att redogöra för verkstaden vilka fel som finns och hur de visar sig. Är det i form av missljud, vibrationer eller ryck? Försök gärna att dokumentera felet innan besöket genom foto, film eller ljudinspelning för att underlätta för verkstaden, speciellt om felet bara uppstår ibland. Om detta inte går kan teknikern behöva köra en testrunda för att se om hen kan identifiera problemet.

Carswipe tipsar om Carjoy

Vi har tidigare skrivit om vårt samarbete med Carjoy – Bilservice och reparation hos dig! Just nu erbjuder de sina tjänster i Göteborg, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg med omnejd, men kommer under 2022 utöka till fler och större städer. De kan hjälpa dig med tjänster som:

  • Basservice
  • Originalservice
  • Bromsar
  • Batteri
  • Belysning
  • A/C

Läs mer om Carjoy


Källa: MSverige