Så ska du tänka när du köper nya vinterdäck

Så ska du tänka när du köper nya vinterdäck
16/10/2022 ida
Detta ska du tänka på när du köper nya vinterdäck. Ett däck med snö i mönstret.
3 minuters läsning

Missa inte att byta till vinterdäck på bilen innan vintern

Från och med 1 oktober är det tillåtet att byta till vinterdäck på bilen och från och med den 1 december är det krav på att använda sig av vinterdäck om det är vinterväglag ute. Vi berättar hur du ska tänka när du ska köpa nya vinterdäck.

När vintern smyger sig stadigt på kan det löna sig att göra bilen klar för vinter medan det ännu är lite värme i luften, så att själva arbetet blir enklare för dig. Det är snabbare och enklare än du tror  att göra bilen klar för vintern och sparar dig mycket tid under en kall vinterperiod.

Köpguide för vinterdäck

Det finns vissa aspekter man ska tänka på inför att köpa vinterdäck. Dessa är framförallt:

  • Dubbade eller odubbade
  • Mönsterdjup
  • Kvalitet

Dubbade eller odubbade:

När du ska välja om du ska ha dubbade eller odubbade vinterdäck måste du främst ha i åtanke hur klimatet är där du bor. Vid is, snö och halka är dubbade vinterdäck svårslagna och ger absolut bäst grepp. De kan även ta sig fram på oplogade vägar.

Bor man långt söderut i landet där det enbart är några enstaka dagar med snö och is kan odubbade däck vara ett bättre alternativ. De fungerar bra mot modd. Under de få isiga dagarna som kan komma bör man dock överväga att låta bilen stå, alternativt köra extra försiktigt då greppet på is inte är lika bra som med dubbade däck.

Mönsterdjup:

Mönsterdjupet för vinterdäck bör vara minst 3 millimeter om det råder vinterväglag. Detta varierar dock mellan olika typer av fordon. För personbilar och lätta fordon är det 3 mm som gäller, medan det behöver vara djupare på tyngre fordon så som bussar och lastbilar med en totalvikt på över 3,5 ton. Där ska djupet istället vara 5 mm. För tunga släpvagnar med totalvikt över 3,5 ton gäller 1,6 mm.

Enligt lagen spelar det dock ingen roll hur gamla däcken är så länge mönsterdjupet är bra. Däremot är rekommendationen att byta ut sina däck om de är äldre än 8 år.

Kvalitet:

Ju dyrare däcken är, desto bättre är oftast kvalitén. Därför är det bra att lägga lite extra pengar på sina vinterdäck för att försäkra sig om ett bra väggrepp och säkrare bilfärder under vintern. Budgetalternativ bör undvikas just när det kommer till vinterdäck. För att spara ekonomin kan man istället undersöka priset mellan olika högkvalitétsdäck och jämföra de billigaste och bästa alternativen.

Källa: Hemfakta.se

 


Läs mer om om bildäck här. 

Läs även våra guider om hur du bäst förebereder bilen inför vintern och hösten:

Är din bil förberedd för vintern? Detta bör du tänka på!

Så förbereder du din bil inför hösten och vintern.