Tio roliga bilfakta

Tio roliga bilfakta
26/01/2023 frida
3 minuters läsning

Tio roliga bilfakta för en roligare bilfärd

Vilken stad har fler bilar än invånare? Hur lång tid av vårt liv spenderar vi framför rött ljus? Och hur många bilar tillverkas det egentligen under ett års tid? Detta och mycket mer finns i denna lista med tio roliga bilfakta. Liknande inlägg som vi skrivit sedan tidigare,Populäraste bilarna 5 länder; har du koll på vilken bil som är populärast? 

1. Rött ljus i fem månader

Ungefär fem månader av vårt liv spenderas av att vänta på grönt ljus vid trafikljus. Det betyder att nästan ett halvår av ditt liv går ut på att vänta på att trafikljus ska slå om till grönt.

 

2. Antalet bilar blir mer och mer för varje år

År 2019 rapporterade sportbilen.se att det sammanlagt i hela världen byggs runt 200.000 bilar varje det. Det resulterar i cirka 72 miljoner årligen! År 2000 var den årliga siffran för bilproduktion ungefär hälften så stor och landade på runt 40 miljoner.

 

3. Fler bilar än invånare

I storstaden Los Angeles i USA finns det fler bilar än vad det finns människor. Det får en att fråga sig vem som kör alla bilar…

 

4. En bil stulen vart 45:e sekund

Vi fortsätter med fakta om bilar och USA. Visste du att det ungefär vart 45:e sekund blir en bil stulen i USA.

 

5. Fest på fyra hjul

Den tyngsta limousinen i världen vid namn, Midnight Rider, väger dryga 22 ton. Detta beror på att inuti den lyxiga limousinen finns det en bar, tre lounger att umgås i och som även har plats för 40 personer.

 

6. Att köra för långsamt kan ge böter

Många är sedan tidigare medvetna om att köra för fort kan leda till dryga böter och till indraget körkort. Att köra för långsamt kan också ge böter! Körningen ska enligt regel anpassas så att man inte stör andra i onödan. Håll därför den satta hastigheten på den vägen du kör!

 

7. Bilen som gått flest mil

Irving Gordon är mannen som kört flest mil med sin bil. I sin bil har han färdats runt 385.000 mil i sin Volvo1800S från år 1966. Han har berättat att original kopplingen höll i drygt 83.000 mil innan det var dags att byta ut den.

 

8. Den populäraste bilfärgen

Det är nog inte till någons chock att den populäraste bilfärgen är vit. Sedan 2011 har vit varit den färg som varit mest populär på bilar.

 

9. Bilen som skydd mot björnar

I Churchill i Kanada är det en vana för folk att lämna bilen olåst. Detta för att det är så pass vanligt med isbjörnsattacker i området. Ingen vill hindra sin granne från att söka skydd när det väl behövs.

 

10. Flest automatbilar i USA

USA är det land där flest personer kör automatbil. Hela 96% av deras fordon är automatare. Medan i Europa och Japan är det tvärtom där cirka 80% använder sig av manuella växellådor.